sobota 2. srpna 2014

Narozeninový dort pro babičku a dědu

 
Tak tenhle letní narozeninový dortík jsem pekla na společnou oslavu mojí milované babičky a milovaného dědy :) Je to extra čokoládový dort se spoustou mascarpone a čokolády, proto na množství kalorií radši ani nemyslete :)
Je to krásně vláčný dort, neboť ho prolívám meruňkovým sirupem podle Hany Rawlings, promazávám meruňkovou marmeládou a ještě přidávám dost krému, takže Vám zaručeně bude chutnat :)
Nemám doma srdcovou formu, takže jsem pekla korpus kulatý a srdce následně vyřízla, množství surovin je tedy udáváno na formu o průměru 24 cm. 

ČOKOLÁDOVO-ČOKOLÁDOVÝ DORT S JAHODAMI

200g dobré mléčné nebo tmavé čokolády           150g změklého másla
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť                         meruňková marmeláda na potření korpusu
180g cukru krystal                                         750g mascarpone
160g hladké mouky                                      400g nutelly
 2 lžičky prášku do pečiva                            250ml smetany ke šlehání
15-20 jahod (podle velikosti)                       1 bílek, cukr moučka dle potřeby
asi 400g fondánu                                         250g změklého másla a 100g moučkového cukru
potravinářské barvy, vykrajovátka na kytičky, cukrářský sáček

Na meruňkový sirup podle Hany Rawlings:
50ml vroucí vody       50g meruňkovéhosirupu        1 lžička likéru Cointreau (nebo podle chuti)

Metličkou vmíchejte džem do vody, propasírujte přes jemný cedník a vmíchejte likér.

Vymažeme formu o průměru 24 cm a vyložíme pečícím papírem, troubu předehřejeme na 180 °C. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme máslo, vychladlou čokoládu, šleháme a snažíme se moc neujídat :) Potom přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, zamícháme, přidáme sníh, který jsme si ušlehali z bílků, přesuneme do trouby a pečeme asi 40 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá. Pokud by povrch moc tmavnul, přikryjeme formu alobalem. Upečený korpus necháme chvilku zchladnout ve formě, pak přesuneme na mřížku a necháme vychladout. Já si korpus upekla den předem a druhý den plnila a zdobila. Na náplň smícháme mascarpone s nutellou, vyšleháme šlehačku a zamícháme do náplně. Korpus rozřízneme na tři části, každou pokapeme meruňkovým likérem, pomažeme meruňkovou marmeládou, potřeme trochou krému a naskládáme na něj na plátky nakrájené jahody. Poté znovu potřeme trochou krému a naskládáme jednotlivé části korpusu na sebe.
Vyšleháme 250g másla se 100g moučkového cukru, celý dort potřeme tenkou vrstvou krému a dáme chladit. Vychlazený dort potřeme druhou vrstvou máslového krému a dáme znovu chladit, dort se nám pak bude lépe potahovat.
Na dostatečně velkém prostoru vyválíme fondán, přeneseme na dort a pořádně vyhladíme, zbytky ořízneme. Bílek vyšleháme a postupně přidáváme moučkový cukr, až dosáhneme konzistence polevy, se kterou můžeme malovat (stejně jako na vánoční perníčky). Polevu rozdělíme na tři části a každou z nich obarvíme libovolnou potravinářskou barvou, naplníme cukrářské sáčky a malujeme pruhy po obvodu dortu. 
Z obarveného fondánu vytvoříme vykrajovátky kytičky a pomocí zbytků bílkové polevy připevníme na dort. 
A máme hotovo :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za váš komentář