úterý 2. září 2014

Rybízový koláč s tvarohem

Podle počasí to vypadá, že venku už pár dní kraluje podzim, já se ale léta ještě vzdát nehodlám. A tak peču letní koláče - ostružinové, jahodové, nebo třeba tenhle rybízový. Je kynutý, takže je s ním trochu víc práce, ale zaručeně navozuje tu správnou letní atmosféru :) Recept je z kuchařky Koláče edice Apetit, jen tam v něm střídají pruhy tvarohu a rybízu, já mám ale raději všude všechno, takže dávám naspod tvaroh a nahoru rybíz :) Na to ještě drobenka a můžete si v klidu sednout a snít o tom, jak sedíte s koláčem na zahradě, venku paří sluníčko, vane mírný vánek a první poprázdninový den neruší nic jiného, než zpěv ptáků a cvrkot cvrčků....

Rybízový koláč s tvarohem

na základ:
500g polohrubé mouky                            250ml mléka                  75g másla
75g krupicového cukru                            25g droždí                      2 žloutky + 1 vejce
1 lžička soli                                              kůra z jednoho citronu    500g červeného rybízu
na tvaroh:
250g polotučného tvarohu v kostce          2 lžíce krupicového cukru     1 vejce
na drobenku:
100g studeného másla                              140g hrubé mouky         100g krupicového cukru

Polohrubou mouku dáme do mísy, uděláme do ní důlek, vlijeme trochu vlažného mléka, přisypeme polovinu cukru a přidáme rozdrobené droždí. Necháme asi 10 minut odpočívat, aby vzešel kvásek, poté přidáme máslo, žloutky, zbylý cukr, citronovou kůru a sůla postupně i zbývající vlažné mléko. Zaděláme těsto - nejprve vařečkou a až přestane lepit, zpracujeme ho rukama. Necháme na teplém místě až dvě hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím otrháme, omyjeme a osušíme rybíz. Troubu předehřejeme na 170°C a dva plechy vyložíme pečícím papírem. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou na plechu roztáhneme po celé ploše. 

Tvaroh utřeme s vejcem a cukrem dohladka a rozetřeme na připravené těsto, poté posypeme rybízem. Na drobenku rychle propracujeme ztuhlé  máslo s moukou a cukrem a připravenou dobenkou posypeme celý povrch koláčů. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, dáme do trouby a pečeme, dokud nám okraje nezezlátnou, trvá to asi 20 minut.

Až koláče vyndáte z trouby, nezapomeňte chvíli počkat, ať si nespálíte o horký rybíz jazyk ;) 
Dobrou chuť


Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za váš komentář